NLP is de afkorting voor Neuro-Linguïstisch Programmeren. In de jaren '70 ontwikkelden Richard Bandler en John Grinder deze methodiek. Zij baseerden zich op het werk van gestalttherapeut Fritz Perls, gezinstherapeut Virginia Satir en hypnotherapeut Milton Erickson. Naast de therapeutische toepassing wordt Neuro-Linguïstisch Programmeren ook gebruikt in bijvoorbeeld coaching, onderwijs en organisaties.
Het doel van therapie op basis van NLP is het vergroten van ons inzicht in het eigen denken, voelen en handelen, en het herkennen van patronen die belemmerend werken en hoe deze om te zetten in effectievere strategieën. In die zin is Neuro-Linguïstisch Programmeren een meer oplossingsgerichte methodiek en een goede aanvulling op stromingen die meer problematiseren (zoals transactionele analyse en systemisch werken). Door sommigen wordt NLP echter neergezet als de ultieme methode waarmee je voorbij kunt gaan aan oorzaken van je problemen en waarmee je alles kunt bereiken wat je wilt. Deze tsjakka-benadering doet geen recht aan het feit dat we allemaal onderdeel uitmaken van een groter geheel. Dat grotere geheel kunnen wij als individu zelf maar beperkt beïnvloeden. Van meer belang is hoe jij daar als mens de aansluiting op maakt.
je meer bewust worden van jouw eigen subjectieve kijk op de wereld hoe die je leven beïnvloedt
je eigen strategieën te evalueren en nieuwe wegen bewandelen, zodat je meer gebruik kunt maken van de hulpbronnen om je heen en in je eigen levenservaring
het omgaan met blokkerende ervaringen uit je verleden
het onderzoeken van beperkende overtuigingen en meer te kijken vanuit jouw doelen en mogelijkheden
het meer in balans brengen van wat je doet met wie jij ten diepste bent
bewuster worden van jouw binnenwereld en hoe je de dingen doet, zodat je effectiever kunt communiceren met anderen